logotype
logotype
Drukuj Email

Kwas laurynowy oraz GML 90 (wmieszany) do paszy dla zwierząt

Firma Daavision jest pierwsza firmą która odniosła sukces w produkcji kwasu laurynowego w jego czystej formie, który pozostaje stabilny w niskich temperaturach.

Dodatek GML90 ( 90% czystego glicerol mono laureat- naturalny składnik kwasu laurynowego) jest dodany do produktu, ponieważ GML 90 jest znacznie łatwiej przyswajany przez zwierzęta i dlatego wykazuje silniejsze właściwości bakteriobójcze.


Kwas laurynowy oraz GML 90

Kwas laurynowy jest naturalnym średnio łańcuchowym kwasem tłuszczowym pochodzącym z oleju kokosowego oraz olejku pochodzącego z nasion palmy. Ponadto, kwas laurynowy może występować jako naturalny składnik siary u zwierząt. Otrzymany w wyniku reakcji kwasu laurynowego z glicerolem GML90 ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze i dlatego Daavision B.V używa tylko połączenia kwasu laurynowego z GML 90.


Bakterie Gram- dodatnie

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są powszechnie dodawane do pasz dla zwierząt ze względu na ich właściwości antybakteryjne przeciw bakterią gram- ujemnym. Bakterie gram- dodatnie w przeciwieństwie do bakterii gram- ujemnych nie są wrażliwe na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe ze względu na obecność błony komórkowej przez którą krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe nie są w stanie przeniknąć i niszczyć komórki bakteryjne. Wykonane doświadczenia pokazują iż średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są zdolne do przenikania przez błonę bakterii gram dodatnich. Ponadto kwas laurynowy oraz GML 90 są bardzo skuteczne w kontroli bakterii gram dodatnich takich jak Streptococci, Staphylococci, Clostridia.


Wzrastająca odporność

Dla młodych zwierzat odporność bieran przeciwko Streptococcus Suis spada i osiąga poziom minimalny około 6 tygodnia życia. Podczas tego okresu zwierzęta są podatne na zakażenia spowodowane przez czynniki infekcyjne w gospodarstwie. Używającantybiotyki powstawanie odporności biernej u zwierząt zostaje spowolnione.Używając Daafit w paszy dla zwierząt możemy zmniejszyć ilość stosowanych antybiotyków czego rezultatem jest znacznie szybsze powstanie odporności czynnej.

Grupy zwierząt:

Początkowo Daafit został umiejscowiony tylko w przemyśle związanym z trzodą chlewną. Daavision B.V przeprowadziło rozległe doświadczenia pozwalające rozszerzyć Daafit na inne grupy zwierząt. Daafit ma bardzo silny pozytywny wpływ na jelita u kur niosek oraz brojlerów. Późniejsze doświadczenia pokazały iż Daafit wpływa na obiżenie komórek somatycznych w mleku pochodzącym od bydła mlecznego jak i mleku kozim.


Dawkowanie

Daafit może być bezpośrednio dodawany do paszy dla zwierząt. W zależności od gatunku zwierząt zalecana jest następująca dawka:

  • Krowy mleczne 40-60g/zwierzę/dzień
  • Małe przeżuwacze 40-60g/zwierzę/dzień

 

Skład:

Daafit zawiera następujace składniki

  • Kwasy tłuszczowe (kwas laurynowy)
  • Jedno lub dwuglicerydy pochodzące z kwasów tłuszczowych (GML90)


Środki ostrożności:

H315, H319, H335


Opakowania:

Daafit może być soatrczany w 20 kg torbach oraz w opakowaniach typu Big Bags