logotype
logotype
PDF Drukuj Email

Daafit plus jest kombinacja krótkich i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych działających na bakterie gram- dodatnie oraz gram- ujemne.


Kwas Laurynowy, GML90 oraz krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Kwas laurynowy jest naturalnym średniołańcuchowym kwasem tłuszczowym pochodzącym z olejku kokosowego oraz olejku pochodzącego z nasion palmy.Ponadto, kwas laurynowy może występować jako naturalny składnik siary u zwierząt. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są powszechnie używane w paszach ze względu na ich antybakteryjne właściwości.

Streptococci

Streptococci Suis jest bakterią chorobotwórczą z rodzaju Lactobacilli. Lekarze weterynarii z praktyki weterynaryjnej w "Lintjeshof" uważają iż Streptococci są głownym powodem upadków prosiąt po odsadzeniu oraz dużego zażycia antybiotyków

Zakażenie spowodowane przez bakterie Streptococcus, może prowadzić do zapalenia opn mózgowych (ostre)Meningitis. Zapalenie opon mózgowych prowadzi do wzrostu upadków jak również obniża rezultaty produkcyjne. Infekcja Streptococcus w znaczący spodób odbija się na rezulatach ekonomicznych w gospodarstwie.


Redukcja zażycia antybiotyków:

Współpraca miedzy lekarzami z z praktyki weterynaryjnej w "Lintjeshof" oraz Holenderską Służbą Zdrowia "GD Deventer" pozwoliła ustalić rezultaty wykonywanych doświadczeń terenowych: Doświadczenie przeprowadzono w 60 gospodarstwach w których monitorowano dzienne zużycie antybiotyków 6 miesięcy przed stosowaniem Daafit Plus oraz ^ miesięcy podczas stosowania Daafit Plus

Podsumowując doświadczenia pokazały iż Daafit Plus w znaczącym stopniu może przyczynić się do obniżenia zażycia antybiotyków w gospodarstwie.

Wzrost odporności:

Dla młodszych zwierząt odporność bierna przeciwko Streptococcus Suis spada i osiąga poziom minimalny około 6 tygodnia życia. Podczas tego okresu zwierzęta są podatne na zakażenia spowodowane przez czynniki infekcyjne w gospodarstwie. Używając dodatek Daafit Plus Pozwala na obniżenie wpływu czynników infekcyjnych czyniąc tym samym zwierzęta bardziej odporne na zakażenia bakteriami Streptococcus.

Następstwem stosowania Daafit Plus jest zmniejszenie zużycia antybiotyków oraz budowa odporności czynnej przez zwierzęta. Podsumowując zużycie antybiotyków maleje wraz z zastosowaniem Daafit Plus a zwierzęta znacznie szybciej się odbudowują naturalną odporność czynną przeciw bakterią Streptococcus.


Dozowanie:

Daafit Plus może być stosowany (domieszany) do paszy.

Zalecana dawka dla różnych zwierząt:

Produkt:

Daafit Plus zawiera następujące składniki:

  • kwasy tłuszczowe (kwas laurynowy)
  • jedno lub dwuglicerydy pochodzące z kwasów tłuszczowych (glicerol jednolaurynowy)
  • 1,2 propanediol

Środki konserwujące:

  • E200 Sorbic acid
  • E236 Kwas mrówkowy
  • E280 Kwas propionowy
  • E260 Kwas octowy
  • E295 Ammoniumformiate (E527 Ammonia+E236 Formic acid)
  • E330 Kwas cytrynowy


Opakowanie:

Daafit Plus może być dostarczony w opakowaniach 20 kg oraz dużych workach (typC)